Med god bør over Nordsjøen, foto: Bertine Aarøe (For fulle seil)

Ideen bak Tall Ships Races er at ungdom fra hele verden skal møtes og seile sammen, enten på regatta hvor det kjempes om seier, eller på cruise-in-company-etappen som er seileglede og samhold skutene imellom. Det skjer noe nesten magisk blant medseilerne, noen møtes igjen på tur år etter år og noen blir venner for livet.

Christian Radich deltok i år på cruise-in-company etappen og på regattaen fra Arendal til Lerwick. Ifølge reglene skal halvparten av medseilerne være ungdom mellom 15 og 25 år. Havnene forplikter seg til å sende et visst antall ungdom fordelt på alle skutene, disse blir delvis sponset, men må finansiere mye selv. Ikke alle kan det, og det er derfor gledelig at foreninger som Christiania Seilskuteklubb støtter ungdom som ellers ikke hadde hatt denne muligheten.

Fredrikstad – Stavanger -Lerwick
Medseilerne kom om bord mandag 17. juli, dagen før avreise og alle ble kalt opp på stordekk på ettermiddagen. Først ble fast mannskap presentert, deretter ble alle medseilerne ropt opp og fordelt i vaktlag. Nå kunne sikkerhetsgjennomgang og familarisering for å bli kjent med livet om bord og skipets rutiner, starte. Så var det riggtrening for de som tenkte seg opp i mastene for å jobbe med seilene. Utseiling fra Fredrikstad var dagen etter. Været var ganske ruskete langs sørlandskysten så noen fikk nok kjenne på sjøsyken. Selve seilasen tok tre dager, så gjorde skuta et stopp i Sirevåg, her mønstret Fredrikstad – og Sirevåg- ungdommen av, men ungdommen fra Lerwick ble igjen om bord. Det kom flere skuter til Sirevåg, blant annet Sørlandet og her ble det folkefest før vi dro videre til Stavanger og tok om bord nye medseilere.


Skutene side om side i Lewick (Lerwick)

Ny omgang med familarisering osv for de nye som kom om bord. Når over 70 mennesker i alle aldre bor og sover tett på banjer, i hengekøyer og fastkøyer, krever det at alle tar hensyn til hverandre. Sersjanten som er ansvarlig for banjer er streng på at alt tøy og personlige saker må ryddes bort og hengekøyer må rulles sammen når man ikke er på vakt. Når man blir purret kl. 04 om morgenen er det greit å ha klærne lett tilgjengelig for å komme tidsnok på vakt. Vinden var god over Nordsjøen og vi ankom Shetland tidligere enn planlagt, så vi gikk til kai på øya Yell. Her bor det 200 mennesker og de hadde stelt i stand til fest på grunn av Tall Ships Races. Flere skuter kom til og vi fordoblet vel folketallet den kvelden. Unge og gamle i skjønn forening danset lokal dans, alle ble dratt med!

Lerwick -  Arendal
Da vi ankom Lerwick var allerede flere skuter kommet, det var et folkeliv og arrangementer tre dager til ende! Igjen mønstret flere medseilere av og nye kom på. Man gjorde seg klar for regattaen! Christian Radich ledet lenge og så døde vinden! Men kaptein Clas Jagdum med mannskap og erfarne og uerfarne medseilere vant 1. premien i klasse A!


1. premie

Om bord er alle like, gamle og unge, erfarne og førstereis. Det handler my om gode menneskemøter, vi lærer av hverandre og vi hjelper hverandre, vi må ta hensyn til hverandre og knytter vennskapsbånd på tvers av alder og nasjonalitet. Vi sier at Radich gjør noe med mennesker og derfor er det så flott å se at stadig nye ungdommer får muligheten til å oppleve seileglede og kameratskap som bare en seilskute kan gi.


Skuta skal skinne før vi går til havn, foto: Bertine Aarøe

Takk for godt samarbeide.

Marketing Manager, Stiftelse
Christian Radich
Ida Rosenvinge

Skuteposten